Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2008

Δημοσιεύματα ΕΘΝΟΣ - INTERNET

Ψηφιακό νομικό αρχείο

Το Fastcase δίνει πληροφορίες για δίκες, νομικά βιβλία και γενικότερα για το Δίκαιο.
«E» 12/7

Επί αιώνες οι δικηγόροι ανά τον κόσμο ταξινομούν τις υποθέσεις και τα πρακτικά των δικών σε κατηγορίες, τοποθετώντας μαζί τους φακέλους που σχετίζονται μεταξύ τους έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεθεί κάποιο στοιχείο που θα τους χρησιμεύσει σε κάποια καινούργια υπόθεση.

Με την τεχνολογία όμως να έχει πλέον αναπτυχθεί, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας που θα βοηθήσει στην έρευνα -παλαιών και νέων- νομικών υποθέσεων είναι πλέον γεγονός.

Το website www.fastcase.com προσφέρει λοιπόν μια υπηρεσία εύρεσης αρχείων νομικών υποθέσεων στην οποία παρέχονται online πληροφορίες για δίκες, θεσπίσματα, ρυθμίσεις, νομολογίες, διατάξεις, νομικά βιβλία και άλλα στοιχεία που αφορούν το Δίκαιο, προσπαθώντας να φέρει τον καθέναν πιο κοντά στο σύνολο αυτό των κανόνων, οι οποίοι ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.
Η ιστοσελίδα, η οποία ιδρύθηκε το 1999, χρησιμοποιείται από νομικά γραφεία και μεγάλες νομικές εταιρείες, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους και φυσικά... δικηγόρους.

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάνοντας κάποιος search στο σχετικό πεδίο θα δει πως τα αποτελέσματα που εμφανίζονται είναι χωρισμένα ανά κατηγορία: αρχικά ανά δικαιοδοσία (Πολιτεία, δικαστήριο κ.λπ.), ύστερα ανά ημερομηνία απόφασης και τέλος ανά απόσπασμα ή παράγραφο (με βάση τις λέξεις που εισήγαγε ο χρήστης στο search box).
Ο τελευταίος τρόπος βοηθά ιδιαίτερα αν κάποιος θελήσει να βρει συγκεκριμένα στοιχεία από τα πρακτικά προκειμένου να αντλήσει λεπτομερείς πληροφορίες.
Αυτό όμως που κάνει το Fastcase να ξεχωρίζει από τους άλλους ιστοχώρους που ασχολούνται με παρεμφερή θέματα, είναι η ύπαρξη ενός καινοτόμου διαγράμματος τεσσάρων διαστάσεων που ταξινομεί τα αποτελέσματα ανά σχετικότητα και χρόνο.
Αντί να παρουσιάζονται στη σειρά και μόνο με κείμενο, τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε μεγάλους κύκλους στους οποίους υπάρχουν links υπερκειμένου που οδηγούν στις σχετιζόμενες υποθέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή θα μπορεί κάποιος να δει πόσες φορές έχει αναφερθεί και χρησιμοποιηθεί το αποτέλεσμα σε άλλες δίκες, καταλαβαίνοντας ουσιαστικά το μέγεθος, την επιρροή και τη βαρύτητα που είχε κάποια παλιά υπόθεση στη νομική ιστορία.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Χρησιμοποιώντας αλγορίθμους για να κατηγοριοποιήσουν τις υποθέσεις, οι υπεύθυνοι ψηφιοποίησαν χιλιάδες βιβλία και εκατομμύρια έγγραφα που βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοθηκών, έτσι ώστε το κοινό να είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία. Οι περισσότερες υποθέσεις χρονολογούνται από το 1950, ενώ δεν είναι λίγα και τα ιστορικά αρχεία των αρχών του 20ού αιώνα που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονική μορφή.

5,5 εκατομμύρια έγγραφα εχουν «ανέβει» στο fastcase απο το 1999

Δύο δικηγόροι από το Σικάγο και το Χάρβαρντ δημιούργησαν το Fastcase όταν παρατήρησαν πως τα αμερικανικά δικαστήρια αρχειοθετούσαν online και δωρεάν τα πρακτικά των δικών στο Ιnternet.
Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε το 1999 και είναι απαραίτητο εργαλείο σε μεγάλες νομικές εταιρείες και νομικά γραφεία, καθώς και σε φοιτητές νομικής και βεβαίως... δικηγόρους.
Τα εγγεγραμμένα μέλη φτάνουν τα 300.000 παγκοσμίως.
Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια έγγραφα έχουν «ανέβει» στην ιστοσελίδα.
Επτά full time προγραμματιστές εργάζονται στο site.
10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο είναι τα έσοδα της εταιρείας.
95 δολάρια τον μήνα είναι η συνδρομή που πρέπει να πληρώνει κάποιος αν θέλει να έχει συνεχή πρόσβαση στα αρχεία του Fastcase.

WΕSΤLΑW (http://www.westlaw.com/)Με τις μεγαλύτερες νομικές φίρμες να πληρώνουν μέχρι και 4 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία του site, η Westlaw δίκαια θεωρείται από τους ειδικούς ως ο κορυφαίος παροχέας αρχειακού νομικού υλικού. Πρόσφατα εμπλούτισε τη βάση δεδομένων της με έγγραφα από διεθνείς υποθέσεις, ενώ παρέχει 24ωρη online βοήθεια από νομικούς.

EUR-LEX (http://eur-lex.europa.eu/)H EUR-Lex παρέχει άμεση δωρεάν πρόσβαση στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ιστοσελίδα επιτρέπει στους χρήστες να συμβουλεύονται την Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. ενώ περιλαμβάνει, ειδικότερα, τις Συνθήκες, τη νομοθεσία, τη νομολογία και τις προπαρασκευαστικές πράξεις.
Επίσης το σύστημα παρέχει δυνατότητες εκτεταμένης αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

PRECYDENT (http://www.precydent.com/) Παρόμοιος ιστοχώρος με το Fastcase, διακρίνεται κυρίως για την ευκολία στη χρήση του και για την απλότητα στον σχεδιασμό του. Αν και ακόμη βρίσκεται σε beta version και παρέχει περιορισμένες υπηρεσίες, η προσπάθεια αυτή των υπευθύνων έχει ήδη ενταχθεί στην κοινότητα του Facebook, ενώ ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει «ανεβάζοντας» δικό του νομικό υλικό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΥΛΑΚΗΣ

Το κομμάτι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" στις 12/7/08 ©

link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11429&subid=2&tag=8777&pubid=1290708

Δεν υπάρχουν σχόλια: