Κυριακή, Σεπτεμβρίου 14, 2008

Δημοσιεύματα ΕΘΝΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ

Η ναρκοθετημένη Συνθήκη


Αποφασίστηκε στο Δουβλίνο η σύναψη Συνθήκης για την απαγόρευση των όπλων διασποράς, όμως οι χώρες που τα κατασκευάζουν απειλούν να μην την εφαρμόσουν.
«E» 31/5

Σε απόφαση για τη σύναψη της σημαντικότερης συνθήκης αφοπλισμού των βομβών διασποράς κατέληξαν την Παρασκευή διπλωμάτες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διεθνή διάσκεψη που διεξήχθη στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.
Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο στο Οσλο.
Οι μετέχοντες στο συνέδριο υπερτόνισαν καθ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων την ανάγκη σύναψης της συνθήκης, η οποία είχε την υποστήριξη εκατό και πλέον χωρών, παρ ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και χρήστες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι χώρες (ως κυριότεροι κατασκευαστές και με μεγάλα αποθέματα) θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα όπλα είναι εξαιρετικά χρήσιμα στο πεδίο της μάχης και αντιτίθενται στην απαγόρευσή τους, υπονομεύοντας έτσι τη διάσκεψη.
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που εκτελεί χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα στα πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, δήλωσε μάλιστα πως «η προτεινόμενη παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης βομβών διασποράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών σε όλο τον κόσμο», υποστηρίζοντας πως αυτά τα όπλα έχουν «συγκεκριμένη στρατιωτική χρησιμότητα» και ότι η απαγόρευσή τους μπορεί να «ποινικοποιήσει» τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα γίνονται ανάμεσα σε χώρες που θα έχουν υπογράψει και σε εκείνες που δεν θα έχουν υπογράψει την απαγόρευση.
Οι επικριτές των συγκεκριμένων όπλων από την άλλη υποστηρίζουν πως είναι αναξιόπιστα και επισημαίνουν ότι πλήττουν χωρίς διακρίσεις αμάχους και ενόπλους. Πολλές οργανώσεις ζητούν μια καθολική και δεσμευτική συνθήκη, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την υποχρέωση αποζημιώσεων και υποστήριξης στα θύματα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, δήλωσε στη διάσκεψη του Δουβλίνου ότι «η χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά βομβών διασποράς θα πρέπει να απαγορευτεί», ενώ ο Γκριθ Οστερ, πρόεδρος της Ενωσης Πυρομαχικών Διασποράς, σημείωσε πως «οι κυβερνήσεις συζητούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους των βομβών διασποράς.
Οσο περισσότερο καθυστερούμε με τη συνθήκη, τόσο περισσότερα αθώα θύματα θα θρηνούμε. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αποφασίσουμε στο Δουβλίνο την απαγόρευσή τους. Ή τώρα ή ποτέ».

Οπλα που δεν κάνουν διακρίσεις

Συχνά πολλά από τα βομβίδια δεν εκρήγνυνται λόγω της δυσλειτουργίας των μηχανισμών τους και παραμένουν άθικτα στο έδαφος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα ναρκοπέδια, τα οποία αποτελούν θανάσιμη παγίδα για τους αμάχους που επιστρέφουν στις εστίες τους μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.
Οπως οι νάρκες κατά προσωπικού, έτσι και οι βόμβες διασποράς δεν κάνουν διάκριση στρατιωτών και αμάχων, όπως προστάζει το εθιμικό και το συμβατικό δίκαιο. Τέτοιου είδους βόμβες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, στους πολέμους στο Κόσοβο, την Καμπότζη, το Αφγανιστάν και τον Λίβανο, ενώ εκτενής ήταν και η χρήση τους στο Ιράκ.

40% των βομβών δεν εκρήγνυνται τη σωστή στιγμή.
98% 77 κράτη έχουν αποθέματα βομβών διασποράς, οι ΗΠΑ έχουν 800 εκατομμύρια.
59 εταιρείες κατασκευάζουν τέτοια όπλα, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται στις ΗΠΑ και 8 στην Ευρώπη.
250 μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετέχουν στο συνέδριο.
30 χώρες κατασκευάζουν βόμβες διασποράς.

ΧΡ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ

Το κομμάτι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" στις 31/5/08 ©

link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=1060475

Δεν υπάρχουν σχόλια: